Groep 3B

Welkom op de pagina van groep 3B!

Op deze pagina vindt u informatie over de leerstof van taal en rekenen. 

  • Wij hebben elke dinsdag gym en op donderdag om de week. Zorgt u voor een gymtas met (korte) broek of legging, T-shirt en gymschoenen? 
  • Bij het fruit eten drinken wij water op school. Wilt u uw kind dus water meegeven in een beker of fles? Bij de lunch mag iets anders gedronken worden, dit is natuurlijk niet verplicht. 

Mocht u nog vragen hebben, u kunt mij altijd mailen, bellen of u kunt even langslopen. Ik hoop er een mooi jaar van te maken met de kinderen en met u als ouders!

Hartelijke groet, 
Hester

Taal

Onder taal valt het leren lezen en schrijven, de woordenschat en het begrijpend lezen. Wij werken met de methode Veilig Leren Lezen, de Kim-versie. De kinderen leren letters samen met het meisje Kim dat in de eerste helft van het jaar in de verhalen voorkomt. Kim heeft een opa die mooie verhalen kan vertellen, een vriendje Sim en een geit Gekkie. Ze wonen op het Puddingboomplein en daar gebeuren de gekste dingen. 

De methode is verdeeld in 'kernen'. In elke kern leren de kinderen een aantal letters of (later in het jaar) een aantal woordsoorten. Bij elke kern hoort een thema. Wat het thema is, komt steeds op de site te staan. Mocht u thuis iets hebben dat past bij het thema, dan mag u het aan uw kind mee naar school geven om op de themakast te zetten. 

Kern 2

Thema kern 2: dag en nacht
In deze kern vertelt opa het verhaal van Michiel en zijn moeder. De moeder van Michiel wacht ongeduldig op de nacht, die maar niet wil komen. Het thema van deze kern is: ‘Dag en nacht’. Allerhande zaken die te maken hebben met de dag, de nacht en tijd komen aan bod. De woordenschat wordt uitgebreid met begrippen als de datum, eergisteren, de kalender, ondertussen, het weekend, enzovoorts.

 

In kern 2 leren de kinderen de volgende vijf letters: n, t, ee, b, oo. Sommige kinderen verwarren de b met de d (de d wordt in kern 3 geleerd). De kinderen leren daarom nu al als geheugensteuntje dat de b eruitziet als een been dat tegen een bal schopt. Eerst komt het been, dan de bal. Ze kunnen hierbij het gebaar maken van een gestrekte linkerhand (het been/het stokje van de b) en hun rechterhand er als rondje tegenaan houden (de bal/het rondje van de b).
 
Kinderen die werken met zon-materialen, oefenen het lezen van:

  • eenvoudige samengestelde woorden, zoals zakdoek;
  • woorden van één lettergreep die beginnen met twee medeklinkers, zoals kroon;
  • woorden van één lettergreep die eindigen op twee medeklinkers, zoals laars;
  • eenvoudige verkleinwoorden, zoals visje, boompje en tuintje.
Zelf oefenen met uw kind
Als u met uw kind wilt oefenen, kunt u de letterkaartjes hiernaast downloaden, uitknippen en aan uw kind 'flitsen'. U laat het kaartje dan kort zien, waarna uw kind zegt welke letter het was. 
Ook vindt u per letter een Veilig & Vlot-kaart. Deze kaart kunt u volgens voor-koor-door met uw kind lezen.